Expeditie Spanje 

Camiño de Santiago

Al weken zien we vele pelgrims langs de wegen lopen. Ongepland volgen we de weg naar de Santiago de Compostela. Er blijken in de hoogtijdagen van de afgelopen 20 jaren ruim 50.000 pelgrims per jaar León aan te doen. Voorheen waren dat er gemiddeld 4000. Het zijn vooral twintigers of zestigers, die de verschillende wegen naar Santiago bewandelen.

We zakken verder de kust af

Na Leon bezoeken we het paleis Episcopal voor de bisschop van Gaudi in Astorga. Best Okay. Wij zijn verpest door de Cathedraal van Leon met zijn licht, geweldige glas in lood ramen en zijn eenduidige stijl, gebouwd in slechts 40 jaar!

Santiago de Compostela

Daarna rijden we door een mooi berggebied verder naar Santiago de Compostela met haar mooie oud stadscentrum. Opgebouwd ruim voor Christus, maar wat nog staat begint ergens rond de tiende eeuw. De kleur van de huizen is ondertussen grijs en as-grauwig geworden. Daar doorheen zie je de mooie details. Het oude centrum is bon ton geworden. Chique de friemel, dure winkels en sourvenirshops. Chique eetgelegenheden en matige restaurants c.q. snack bars. Vast vanwege de mix van pelgrims met een kleine beurs en bezoekers die vijf sterren hotels verbinden met stad en Cathedraal bezoek. Er zijn vele kerken en een Cathedraal voor apostel Santiago, die hier begraven zou zijn. Het verhaal gaat dat hij terug gevonden is door een sterren aanwijzing vandaar de toevoeging compostella aan de de stadsnaam, de Spaanse naam van de apostel. Hoe zou die in het Nederlands heten Santiago/James Jacob? De Cathedraal zelf is groots bijna potsierlijk, zoveel goud en biechtstoelen met het lam Gods er bovenop. Wij zijn redelijk snel uitgekeken de eclectische stijl is vermoeiend. Alle geheime doorgangen wel bijzonder, maar ook benauwend. Overal voel je hoe het hoort te gaan. Vrijheid is ver te zoeken. We zijn ondertussen ook wel kerken en Cathedralen moe. Tijd voor meer zon, buiten leven en vliegen.

Galicia

We zakken via de havenstad Pontevedra de Spaanse kust af richting Portugal. Overnachten in Beluso een vissersdorpje bij de haven, die we via de smalle straatjes van de Tom Tom bereiken. Terwijl er gewoon een grotere weg langs het strand loopt. Dat is niet de eerste keer dat de Tom Tom ons op avontuur zendt…

Related posts

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => Red Dot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )